Lash Shed: wat is de rui?

De lente is begonnen, het wordt weer warmer en dat betekent ook dat de Lash Shed is begonnen: oftewel mensen en dieren raken in de rui of de mensvriendelijke term: ‘seizoensgebonden haarverlies’. Dit geldt voor hoofd haar maar ook voor de wimpers. Mensen die wimperextensions dragen kunnen daarom merken dat ze sneller moeten terugkomen voor een bijvulafspraak. Is dat bij jouw klanten ook het geval? Geen zorgen, deze periode duurt gelukkig maar een paar weken.

Wanneer is de rui?

In de lente en de herfst beginnen we ineens te merken dat er veel meer wimpers dan normaal uitvallen. Een wat kleinere rui begint vaak zo rond maart/april. Niet iedereen merkt in de lente veel verschil qua wimperuitval, maar bij sommigen kan deze rui ook net zo erg of zelfs erger zijn dan die in de herfst. Maar over het algemeen zijn de maanden augustus-september-oktober de maanden waarin de meeste uitval plaats vindt.

Hoeveel verlies je?

Normaal gesproken verliezen we zo’n 3 tot 5 wimpers per oog per dag. Maar als we last van de rui hebben kan dit makkelijk het dubbele of zelfs driedubbele zijn 

Wat gebeurt er tijdens de rui?

Ons wimpers groeien in fases. Er zijn 3 fases, die de anagene (groeifase), de katagene (overgangsfase), en de telogene (rustfase) wordt genoemd. Niet alle wimpers zitten in dezelfde fase. Dat zou ook niet kunnen, want dan zouden onze wimpers eens in de zoveel jaar in zijn geheel uitvallen en zouden we telkens eventjes helemaal wimper-loos zijn. De meeste wimpers zitten in de groeifase, zo rond de 90%. Richting de 10% zit over het algemeen in de telogene fase, waarbij het haar gaat uitvallen. Uit onderzoeken blijkt dat er tijdens de rui meer wimpers (maar ook haren) in die telogene fase (rustfase) zitten dan normaal. Uit één van die onderzoeken bleek bijv. dat de hoeveelheid haren in deze fase in juli het grootst is. 

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Waarschijnlijk zijn hormonen de oorzaak van de plotselinge toename in haarverlies. Onze haren staan namelijk onder invloed van voornamelijk geslachtshormonen. Zo zijn er hele duidelijke aanwijzingen dat testosteron een rol speelt bij haarverlies. Gedurende de seizoenen veranderen onze hormoonlevels constant. Uit één van de onderzoeken die uitgevoerd is bij mannen en vrouwen bleken de speekseltestosteronlevels op hun hoogst in de herfst en op hun laagst in de winter. Ook dat komt dus overeen met de herfstrui. 

Waarom hebben we nog steeds een rui?

Er zijn veel theorieën over het hoe en waarom van de rui bij ons mensen.

Evolutietheorie

We zijn het grootste deel van ons lichaamshaar kwijtgeraakt tijdens de evolutie, maar toch hebben we nog steeds op dezelfde momenten als de meeste zoogdieren een ruiperiode. Maar waar die dieren juist dikker haar krijgen in de herfst en dunner in de lente, hebben wij dat niet volgens onderzoek. Wellicht dat onze rui nog een overblijfseltje is wat tijdens de evolutie niet verdwenen is.

Weertheorie

Andere theorieën hebben vooral te maken met het weer. We hebben veel haaruitval in de lente en de herfst, en in de zomer en winter dus veel minder. Dat zou aan de ene kant zijn om ons warm te houden en aan de andere kant juist om ons te beschermen tegen de zon en uv-straling.

De rui en hormonale anticonceptie

Waarschijnlijk hebben vrouwen die anticonceptie gebruiken in de vorm van de pil, de prikpil, een spiraal, of een andere methode waar hormonen mee gepaard gaan, minder last van de rui. Haar staat namelijk onder invloed van geslachtshormonen en het blijkt dat je als vrouw die hormonale anticonceptie gebruikt lagere testosteronlevels hebt. Het is aangetoond dat testosteron een grote rol speelt in haarverlies.